- chevron_left Home
- chevron_left Advies & Montagetips
- chevron_left Montagetips
- Vloeren en Vlonders
- Schuttingen
- Grindpad of oprit aanleggen
- Alles voor uw dak
- Blokhut opbouwen
- Paviljoen
- Terrasoverkapping
- Haardhoutberging
- Buitenverblijf
- Carport
- Klinkstel
- Kapschuur
- Buitenverblijf met berging
- Montage instructies voor kunstgras
- Damwand
- Shingles monteren
- Douglas behandelen
- Meubels
Ben je van plan om zelf kunstgras te installeren? Wij beschrijven graag het proces! Let er bij het plaatsen van kunstgras op dat het zwaar werk is. Een volle rol kunstgras weegt al snel circa 300 kilogram. Wellicht is het dus een goede optie om te overwegen om een professional in te schakelen. Uiteraard is het een goede uitdaging om er zelf mee aan de slag te gaan en een mooi resultaat neer te zetten!
Benodigdheden
- Kunstgras
- Eventueel valdemping
- Geotextiel/drukverdelend onderdoek
- Lijmband
- Lijm - kitspuit
- Breekmes
- Infillzand
- Bezem
Stap 1: Verwijder de oude graszoden
Begin met het egaliseren van de vrijgekomen ondergrond. Breng een drainerende onderlaag van menggranulaat in de maat 0-6 mm aan. Door de onderlaag goed aan te trillen ontstaat er een stevige, drainerende en stabiele ondergrond. Wil je geen last hebben van mollen? Plaats dan een mollendoek rondom de onderlaag (verticaal) tot circa 100 cm diep.
Stap 2: Kunstgras plaatsen
Bij het uitrollen van het kunstgras, is het belangrijk om rekening te houden met de vezelrichting (de vleug) van de grassprieten. Kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer het zo gelegd wordt, dat je tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het gras zo uit dat er aan het begin en aan het einde van het oppervlak circa 5/6 cm overblijft. Dit zorgt voor voldoende ruimte om te corrigeren. Overtollige randen zijn later gemakkelijk te verwijderen.
Stap 3: Op maat snijden
De achterkant van de kunstgrasrollen bestaat uit bergen (daar waar de vezels ingetuft zijn) en dalen (daar waar geen vezels zitten). Probeer zo nauwkeurig mogelijk in de dalen te snijden zodat de vezels in tact blijven. Snij vanaf de onderkant zodat de vezels aan de bovenkant niet beschadigd worden.
Stap 4: Lijmen
Wanneer er meerdere rollen kunstgras aan elkaar verlijmd moeten worden, is het verstandig om als volgt te werk te gaan; maak als eerst de buitenkanten van de twee stroken die aan elkaar verlijmd moeten worden schoongesneden. In de eerder genoemde ‘dalen’ snijd je beide stroken zo dicht mogelijk bij de eerder genoemde ‘berg’ af. Daar waar de twee stroken aan elkaar verlijmd moeten worden, breng je onder de naad lijmband aan. Klap hiervoor beide kunstgrasstroken die aan elkaar verlijmd moeten worden om en leg de lijmband onder de naad. Zorg dat de band gelijkmatig verdeeld is tussen de twee kunstgrasstroken.
Wanneer de lijmband goed ligt, sla je beide delen kunstgras weer terug op de lijmband en controleer je of de de naad tussen de twee kunstgrasdelen onzichtbaar is. Voer eventuele correcties uit. Sla nu 1 deel weer open waardoor er een helft van de onderliggende lijmband in beeld komt. Het gewicht van het stuk kunstgras dat niet opengevouwen is, houdt de lijmband op zijn plaats. Als de in beeld gekomen lijmband ‘vuilvrij’ is ben je klaar om te lijmen. Voorzie de lijmband van lijm en druk het kunstgras direct na het aanbrengen van de lijm goed aan.
Zodra de ene kunstgrasstrook gelijmd is, volg je dezelfde procedure met de strook die nog los ligt. Lijmresten die door het aanschuiven van de kunstgrasstroken tussen de naad omhoog komen en op de grasvezels terecht komen direct verwijderen met warm water. De droogtijd van dit proces is circa 3 uur.
Stap 5: Inzanden
Na 3 uur kan het instrooizand verdeeld worden over het kunstgras. Het type kunstgras bepaalt de benodigde hoeveelheid zand. 'Invegen' van het zand doe je met een harde bezem of met een borstelmachine. Veeg tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi recht staan. Blijf vegen tot er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. De functionele waarde van het zand is het verzwaren van de kunstgrasmat en het insluiten en overeind houden van de kunstgrasvezels. Het verhoogt de duurzaamheid van het kunstgras.
Stap 6: Fixeren
Druk de 40 cm lange U-vormige bevestigingspinnen aan de buitenkant van het gazon door het kunstgras de ondergrond in. Doe dit circa 2 cm vanaf de buitenrand en plaats om de 50 cm een pin.
En klaar! Vanaf nu kun jij genieten van prachtig kunstgras in je eigen tuin.