Damwand

 

Wilt u zelf een damwand of beschoeiing plaatsen maar geen idee hoe? Hieronder leggen wij uit hoe u zelf een damwand of beschoeiing kan plaatsen.  

 


 

1. Wat is een damwand en/of beschoeiing? 

Een damwand en/of beschoeiing is een sterke vorm van oeverbescherming en wordt in de meeste gevallen toegepast als versterking en/of afwerking bij oevers van kanalen, vijvers en sloten. Door het plaatsen van een damwand heeft u geen beperkingen meer door een aflopende oever. Een damwand en/of beschoeiing kan ook gebruikt worden om een hoogteverschil met de grond op te vangen.

De meest gebruikte typen zijn:

  • Losse hardhouten beschoeiingsplanken met palen en eventueel worteldoek.
  • Hardhouten kant en klare beschoeiingsschotten van 60, 80, 100, 120 en 140cm. Tip!
  • Hardhouten maatwerk beschoeiingsschotten.
  • Verticalen hardhouten damwandprofielplanken die in elkaar worden geschoven.

 

Wat is een damwand en/of beschoeiing?

 

2. Zelf een damwand plaatsen?  

Het aanbrengen van een verticale damwand wordt doormiddel van damwandprofielplanken gedaan. Door middel van een trilblok worden de losse planken verticaal in de grond getrild en in elkaar geschoven. In particuliere tuinen wordt dit bijna nooit toegepast. Hiervoor is namelijk veel ervaring, voldoende ruimte en groot materieel nodig. Wel kunt u met een relatief lage beschoeiing een deel van de tuin afgraven, daarna de planken plaatsen en de afgegraven grond terug storten. Als de damwanden een stuk dieper de grond in moeten raden wij aan hulp in te schakelen van een gespecialiseerd bedrijf. Wij houden het hier daarom in dit stappenplan bij het zelf plaatsen van een (kant -en klare) beschoeiing met horizontale hardhouten planken.

Maat

 

Damwand sfeer

 

3. Stap 1: Meten is weten 

Bepaal of u het materiaal los gaat inkopen of dat u kiest voor onze kant en klare beschoeiingsschotten. Bij NuBuiten verkopen wij hardhouten beschoeiingsschotten. Geschroefd op een brede (20 cm) klamp met doek. De schotten worden standaard gemaakt met overlapklamp t.b.v. koppeling. Ze kunnen echter ook naar jouw eigen wensen gemaakt worden. Bepaal de hoogte van uw beschoeiing. De planken die wij gebruiken zijn 2(D) x 20(H) cm. Hiermee kunt u zelf een op maat gemaakte beschoeiing maken. Bij ons kunt u naast losse 20 cm brede beschoeiingsplanken ook de populaire kant en klare hardhouten schotten bestellen. Wij leveren diverse lengtes waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. LET OP: een schot langer dan 3 meter is behoorlijk zwaar en daardoor moeilijk te plaatsen. Maak het schot niet te groot, zodat uw snel kunt werken en niet afhankelijk bent van hulp.

Bekijk hier de kant en klare beschoeiingschotten.  ››

 

4. Stap 2: Aantal palen 

Het advies is om tenminste om de 40 tot 50 cm een hardhouten paal te plaatsen. Om de lengte van de paal te bepalen kijk je naar de grondhoogte. Vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is 1/3 van de paal boven de grond en 2/3 van de paal onder de grond. Hardhoutsoort Azobe leent zich uitstekend voor het plaatsen van de beschoeiing, het heeft namelijk duurzaamheidsklasse 1 (minimaal 20-25 jaar levensduur). Ook houtsoort AVE leent zich uitstekend voor deze toepassing. Gaat u een beschoeiing tot 100cm hoog maken dan kunt u palen met een dikte van 70x70 gebruiken. Als de beschoeiing hoger wordt is het raadzaam om met een slag dikker te werken.

Bekijk hier de hardhouten palen.  ››

 

5. Stap 3: Slotbouten 

Slotbouten gebruikt u om de schotten aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we meestal 3 slotbouten. Het aantal palen maal 3 is dus het aantal slotbouten dat u nodig heeft. Slotbouten staan in onze webshop onder de categorie ‘’bevestiging’’. Voor de afwerking is het mooi en raadzaam om voor de gehele lengte een afdekplank te bestellen samen met een doos Torx verzinkte schroeven, afdekplanken zijn in verschillende afmetingen te krijgen zowel ruw als geschaafd. Hiervoor kunt u ook een vlonderplank gebruiken.

Bekijk hier de slotbouten.  ››

 

Damwand sfeerbeeld

 

6. Stap 4: Aan de slag  

Er is voldoende werkruimte nodig om goed te kunnen werken. Als eerste spant u een draad van het begin naar het eind waar de beschoeiing moet komen. Met een grondboor plaatst u de palen langs deze lijn. De laatste 20/25 cm slaat u op hoogte met een voorhamer, dan staan de palen stevig in de grond. De palen mogen iets schuin naar binnen staan, ongeveer 5 graden. Na het plaatsen van de palen kunnen de reeds gemonteerde schotten aan de tuinzijde worden aangebracht. Deze schotten zijn voorzien van een eindklamp. Dit zorgt er voor dat het volgende schot er weer achter valt. Dit werkt zeer goed voor een mooie aansluiting. De schotten kunt u bevestigen met 3 slotbouten, deze moet u wel eerst voorboren. Als de beschoeiing hoger als 80 cm wordt, is het verstandig om de beschoeiing te verankeren. Doordat de beschoeiing verankerd word kan deze niet meer wegschuiven en blijft de beschoeiing in een rechte lijn staan. Verankering is ook aan te raden als de beschoeiing in een slappe bodem komt te staan. Verankeren doen we met draadeinden, deze spannen we tussen het beschoeiingsschot en een hardhouten paal in de tuin (ankerpaal). Deze ankerpaal staat schuin in de grond voor extra tegenwicht. Om te verankeren plaatst u ongeveer om de 80/100cm een hardhouten paal in de tuin. Voor het bevestigen van de draadeinden boort u een gat in dezelfde grootte als het draadeind in de ankerpaal en beschoeiing. Koppel dan de draadeinden aan de ankerpaal en beschoeiing met een moer en ring. Opspannen kan daarna met de eindmoeren aan beide kanten (bij de beschoeiing en bij de ankerpaal). Gebruik wel een ring, anders zal de moer in het hout draaien.

 

7. Stap 5: Aarde aanvullen en worteldoek  

Nadat de beschoeiing stevig staat kunt u worteldoek plaatsen en de aarde aanvullen. De draadeinden van het opspannen komen dus onder de grond te zitten. Koopt u de kant en klare beschoeiingsschoten bij NuBuiten dan zit er al een worteldoek op.

De beschoeiing is nu helemaal klaar! Nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

8. Vergunning  

Voor particulieren geldt dat voor een beschoeiing tot maximaal 1 meter hoogte in principe geen vergunning vereist is. Let op, dit kan verschillen per gemeente. Het is daarom raadzaam om vooraf navraag te doen bij uw gemeente.